Oldalak

2014. április 21., hétfő

Snowpiercer

Snowpiercer




Megint csak egy olyan film, ami a futurisztikus jövőben játszódik… Mostanában rengeteg ilyen van, egyszerűen alig tudnak kitalálni valami újat ami életszerű, és nem a kitalált világban történik. Igazából szeretem ezeknek a filmeknek a legtöbbjét, de az nem túl jó, hogy ha egy valódi világban- és jelenben játszódó filmet szeretnék nézni, akkor a mostaniak között alig találok ilyet. Persze, mondhatjuk, hogy ezek a filmek is valamennyiben a mostani életet mutatják be, vagyis ami a következménye lehet, de azért mégsem ugyanaz. Viszont az is igaz, hogy a filmek a szórakoztató témakörbe taroznak, és a mostani helyzet sehol sem a legszórakoztatóbb, leszámítva persze a csöpögős szerelmes sztorikat. Na abból viszont van elég.
Na de vissza a Snowpiercer-hez, ami bár kicsit eltér a mostani filmektől, azért mégiscsak van hasonlóság.
Mint már említettem, a jövőben játszódik. Az emberek a globális felmelegedést követően egy CW7 nevű szerrel próbálták lecsökkenteni normálisra a hőmérsékletet, nem igazán jól sült el. Meleg nem volt. Viszont hideg az baromira. Annyira nagyon, hogy az emberek kint megfagytak, egy csodavonatban viszont biztonságban voltak, ami körös körül járta a földet, és még meg se fagytak az emberek.
A vonatban is megjelentek a társadalomrétegek, ezt azért meghagyják a legtöbb filmben… Elöl voltak a gazdagabbak, hátul pedig azok, akik nem voltak annyira befolyásosak, mint az elülső vagonbeliek. Na most az első vagonokon úgy 15-20 vagont lehet érteni, a hátulsó vagonokon pedig max hármat, négyet… Nem mintha elöl többen lettek volna mint hátul, sőt, szerintem jóval kevesebben is voltak. Viszont ugye aki szegény, annak kevés helye van, és kevés kajája is, amit az elülsőektől megszánásként kaptak, míg a gazdagok dőzsölnek, és az a 15-20 vagon nem mind emberekkel van ám tele. Vannak persze hasznos vagonok is, például ahol a vizet állítják elő, vagy ahol növényeket öntöznek, de vannak olyan vagonok is, ahol drogoznak, isznak, stb. Na most van olyan vagon, amiről nem tudom eldönteni hogy jó-e vagy sem. Iskola. Erre normális esetben azt mondanám, hogy jó, hiszen a bezártságban művelődnek is a gyerekek, de ott ez nem teljesen így megy. Amellett hogy a vonat vállalatát dicsőíttetik velük, rengeteg hazugsággal traktálják őket…
A vonat elindultjának 18. évfordulóján, nem először fellázadnak a hátsók. Tipikus húzás, igazából még ha az elején nem is sejtetik, hogy ez lesz akkor is tudtam volna. Adott egy vezető is, Curtis (Chris Evans) aki nem hiszi magát annak, mégis úgy viselkedik. Mikor lehetőségük adódik, elindulnak előrefele, viszont az emberek szakadoznak lefele, egyre kevesebben vannak, viszont Curtis nem törődött ezzel, csak az érdekelte, hogy a hátsók felülkerekedjenek az elsőkön.
Spoiler! Még a legjobb barátját is feláldozta, inkább megsebesítette az egyik elsőt, mint hogy megmentette volna a barátját. Nem kicsit sokkolt. Spoiler vége!

Az elején kipanaszkodtam magam, hogy az eleje mennyire kiszámítható volt, most viszont mondanám, hogy a vége egyáltalán nem volt az, még ha mondják, hogy találgassak se jutott volna ez eszembe. És igazából annyira nem is tetszett, szerintem nem sok értelme volt, de ha belegondolok akkor van mondanivalója vele. Ne csatázzunk egymással, főleg ha nem is értjük egymást, mert így csak a vesztünket okozzuk.:)

Így összességében nem volt rossz film, néhány sztoris baki becsúszott, néha ez is megesik, szóval ha szereted az ilyen stílusú filmeket, akkor érdemes megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése